Simpozion international la Muzeul Unirii din Iasi

In zilele de 7 si 8 noiembrie, de la ora 9:30, la Muzeul Unirii din Iasi va avea loc simpozionul national „Relatiile internationale, statele-natiuni si configurarea pacii mondiale”, organizat de Asociatia de Relatii Internationale Est-Democratia. Simpozionul va cuprinde si o sectiune cu tema „Iasul si spatiul geopolitic din nordul Marii Negre – de la crizele regionale la cooperare si dezvoltare”. Prin derularea unei conferinte cu tema „Relatiile Internationale, statele natiuni si configurarea pacii mondiale”, organizatorii isi propun in perspectiva imediata crearea unui spatiu de dezbatere academica care sa reuneasca in jurul Iasului specialisti din toata tara si de peste granita, in domenii conexe Relatiilor Internationale: istorie, stiinte politice, drept, sociologie. Aflat la frontiera de est a Uniunii Europene, orasul universitar din Romania, cel mai apropiat de conflictele recent izbucnite, Iasul trebuie sa devina un spatiu al dezbaterilor stiintifice, al analizelor riguroase, cu atat mai mult cu cat logistica institutionala si resursele umane permit acest lucru.

„Pe termen mediu, ne propunem alcatuirea unui mecanism consultativ care sa evalueze situatiile de criza, care sa prevada posibilele efecte ale tensiunilor internationale si care sa ia in discutie solutii pentru minimizarea unor viitoare dificultati de la granita de est a Romaniei. Un asemenea grup ar putea transmite semnale puternice nu doar catre politicienii si institutiile locale dar si catre institutiile nationale (Bucuresti) sau grupuri profesionale de peste granita, interesate de stabilitatea regionala (Chisinau, Odesa, Cernauti). De asemenea, Asociatia va prezenta oportunitatea infiintarii unei reviste de Istoria relatiilor internationale (Istorie diplomatica) la Iasi, in cotutela cu Institutul de Istorie „A.D. Xenopol” al Academiei Romane.

Revista va contine si o sectiune referitoare la evenimentele si fenomenele derulate in secolul XXI in politica mondiala. Al doilea numar al revistei va fi dedicat legaturilor Iasului cu spatiul din nordul Marii Negre. Este in intentia noastra sa oferim o „cheie” de tip stiintific pentru descifrarea vietii din jur. Activitatile asociatiei se adreseaza atat mediilor universitare si culturale, cat si oricarui individ atras de dinamica fascinanta a lumii in care traim.”, spun organizatorii.

Asociatia de Relatii Internationale „Est-Democratia”, alcatuita din din studenti, doctoranzi, cadre universitare de la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” (UAIC) Facultatea de Istorie, din Iasi si cercetatori ai Academiei Romane, propune aducerea in analiza si dezbatere publica a evenimentelor interne si internationale care genereaza influente multiple asupra spatiului Europei. Asociatia se concentreaza si pe politica externa a Romaniei sau pe dinamica regionala a legaturilor in Europa de Est.Intr-un secol al globalizarii, evenimentele derulate oriunde in lume intereseaza si influenteaza neconditionat si aspectele regionale.

s560x316_muzeul-unirii (1)