Pe 12 decembrie se sarbatoreste ziua Sfantului Spiridon. Este ziua in care femeile nu au voie sa munceasca

SFÂNTUL SPIRIDON este sarbatorit in fiecare an, pe 12 decembrie. Sfantul Spiridon este numit si „facatorul de minuni” si chemat in ajutor pentru tratarea bolnavilor. Este aparatorul oameniilor si vitelor de toate bolile.

Documentele si legendele ramase peste timp povestesc despre minunile pe care Sfantul Spiridon le-ar fi facut in timpul vietii sale. Datorita acestor minuni, este considerat ocrotitorul spitalelor si al persoanelor bolnave, de aceea multe spitale chiar ii poarta numele.

Astfel, se povesteste ca, doar folosindu-se de puterea credintei sale, SFÂNTUL SPIRIDON l-a vindecat pe Constantius, fiul lui Constantin cel Mare, de o boala fara leac, doar atingandu-l.

Se spune ca mainile femeilor care muncesc in aceasta zi starnesc flacari ce pot declansa incendii mari si de aceea femeile nu trebuie sa munceasca pe 12 decembrie de Sf.Spiridon

O alta legenda povesteste ca odata, fiind la drum lung, SFÂNTUL SPIRIDON a vazut cum niste hoti au taiat capul celor doi cai, unul alb si unul roib, inhamati la o caruta. Atunci, Sfantul a pus in graba capul calului alb la calul roib si capul calului roib la calul alb, plecand mai departe. Se crede ca asa ar fi aparut caii tarcati.


Multi credinciosi respecta aceasta zi de sarbatoare deoarece in popor exista credinta ca pe saraci ii imbogateste si pe cei bolnavi ii vindeca. De Sfantul Spiridon, in biserici se face agheazma care-i fereste pe oameni de boli primejdioase. La Sfantul Spiridon, credinciosii duc colac la biserica. Din această zi brăzdează soarele la deal (se măreşte ziua).

Sf. Spiridon se ţine, întrucât el face multe minuni, şi bune şi rele. Astfel că cei ce îl ţin capătă numai bune, iar cei ce nu‑l ţin capătă minuni rele. Sf. Spiridon îi îmbogăţeşte pe săraci şi îi vindecă pe cei bolnavi.

Se spune ca mainile femeilor care muncesc in aceasta zi starnesc flacari ce pot declansa incendii mari si de aceea femeile nu trebuie sa munceasca pe 12 decembrie de Sf.Spiridon

Sfantul Spiridon s-a nascut in anul 270 in Cipru intr-o localitate numita Skia. Moastele Sfantului Spiridon se afla si in ziua de azi in Grecia pe insula Corfu. Se spune ca mostele sale care se afla pe insula Corfu dispar din cand in cand pentru cateva zile, iar cand se intorc ele sunt calde si prafuite iar incaltamintea este tocita si plina de pamant cu iarba.