„Masura care va reduce varsta pensionarii femeilor cu cel putin doi ani”

Maine, 24 noiembrie, un nou proiect legislativ va fi supus analizei, in cazul in care va fi votat acesta ducand la reducerea varstei de pensionare a mamelor cu cate doi ani pentru fiecare copil nascut. Motivatia unui astfel de demers este legata de faptul ca tot mai multe femei care muncesc renunta sau amana aducerea pe lume a unui copil, pe baza unor considerente economice, ceea ce a dus la un declin demografic ingrijorator de cinci romani pe ora.

„In contextul preconizatelor masuri, de crestere a varstei de pensionare la femei, consider ca acest act normativ de scadere a varstei de pensionare a mamelor care lucreaza va avea impact favorabil favorabil pe 3 segmente socioeconomice: asupra natalitatii in general dar cu precadere in familiile care mamele muncesc, asupra reducerii evaziunii si muncii la negru, angajatele avand un motiv suplimentar in angajarea cu forme legale si asupra sperantei de viata.

In forma actuala Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice nu mai prevede posibilitatea reducerii varstei standard de pensionare pentru femeile care au realizat stagiul complet de cotizare in functie de numarul de copii nascuti asa cum prevedea vechea lege, in prezent abrogata, 19/2000 privind sistemul public de pensii si alte drepturi de asigurari sociale.

Conform proiectului meu de lege toate femeile, care au muncit si au realizat stagiul complet de cotizare la sistemul de pensii, au dreptul de a beneficia de reducerea varstei de pensionare cu cate 2 ani pentru fiecare copil nascut si crescut in familie. In 2012 rata totala de fertilitate, calulata pornind de la numarul mediu de copii nascuti-vii de catre o femeie in cursul intregii sale perioade fertile, din Romania a scazut sub pragul critic de 2.1 sub care are loc scaderea populatiei”, spune medicul Tudor Ciuhodaru.