Estimare: 210.000 de oameni s-au închinat Sfintei Parascheva la Iaşi

Pelerinii s-au închinat ieri în ultima zi în care Sfânta Parascheva a fost aşezată pe baldachinul cu flori din curtea Catedralei Mitropolitane. Bi­lanţul final al organizatorilor arată că peste 210.000 de pelerini au stat la coadă pentru a se închina Sfintei Parascheva pe durata celor şase zile cât racla acesteia a fost scoasă afară.

Ieri, la amiază, Sfânta a fost aşezată din nou în interiorul Catedralei, însă coada de pelerini s-a întins, conform estimărilor jandarmilor, pe 1,5 kilometri, la prânz fiind aproape 2.000 de oameni care au aşteptat să se închine la moaştele acesteia. „Pe noi ne bucură că au venit câteva suflete să se roage la Iaşi, fie că au fost 100.000 sau 200.000, pe noi asta ne interesează“, a declarat, telefonic, pr. Constantin Sturzu, pur­tătorul de cuvânt al Mitro­po­liei Moldovei şi Bucovinei.

Con­form reprezentanţilor jandarmilor, 600 de persoane au avut nevoie de intervenţii ale voluntarilor de la Crucea Roşie şi a personalui de pe ambulanţă sau SMURD, 40 dintre acestea fiind transportate la spital pentru îngrijiri medicale suplimentare.

De două ori mai multe amenzi ca anul trecut

În cursul zilei de ieri au existat si 15 situaţii în care s-a acţionat pentru stingerea incendiilor izbucnite la unele corturi, sau a aprinderii gu­noaielor, acestea fiind însă minore. S-au dat în total 80 de amenzi pentru tulburarea ordinii publice, valoarea totală a acestora fiind în total de 12.000 de lei. Numărul acesta este dublu faţă de cel de anul trecut, când s-au dat doar 40 de amenzi în valoare de aproximativ 5.000 de lei.

Repre­zentanţii Jandarmeriei sus­ţin că anul acesta s-a reuşit performanţa ca aşteptarea la coadă să nu fie mai mare de 4-5 ore pentru că Sfânta a căzut într-o zi de marţi, iar pelerinii au venit pe parcursul a mai multor zile. „Explicaţia acestui lucru constă în faptul că sărbătoarea de 14 nu s-a aflat duminică sau luni, ci într-o zi de marţi, a fost o distanţă mai mare, pelerinajul nu s-a întrerupt, am avut un flux continuu de pelerini care s-a întins pe mai multe zile, fiind, iată, pelerini şi în ziua a şasea în condiţiile în care anul trecut în ziua a cincea rândul s-a terminat“, a declarat Marius Ţăranu, de la Gruparea Mobilă de Jandarmi Bacău.
Sursa:Ziarul de Iasi
FOTO:Ziarul de Iasi