Casa Burchi-Zmeu din Iasi va fi restaurata

Casa Burchi-Zmeu este o cladire din municipiul Iasi, construita la o data necunoscuta intre anii 1800-1832 de catre vornicul Ilie Burchi poreclit Zmau. Este situata in centrul orasului, pe Str. Zmeu nr. 3. Cladirea, care in prezent este in reparatii, va gazdui Muzeul Municipal din Iasi.

Casa Burchi-Zmeu a fost inclusa pe Lista monumentelor istorice din judetul Iasi din anul 2004, avand codul de clasificare IS-II-m-B-04096.

Casa Burchi-Zmeu a fost construita la o data necunoscuta, intre anii 1800-1832, de catre vornicul Ilie Burchi poreclit Zmau pe locul unei constructii de la mijlocul secolului al XVII-lea. Casa a ars in marele incendiu din 1827 care a distrus o parte a orasului Iasi, incendiu izbucnit intr-o alta casa a lui Ilie Burchi, situata langa Academia Mihaileana. Reconstruita dupa incendiu, casa a ramas in proprietatea familiei Burchi pana pe la sfarsitul secolului al XIX-lea.

In secolul al XX-lea s-au succedat numerosi proprietari sau ocupanti: la 1920 era in proprietatea Jandarmeriei, mai tarziu aici functionand Institutul de Surdo-Muti. Dupa 1989, mai multe firme particulare sau organizatii sindicale au inchiriat casa.

Intrarea in cladire se face in axul principal printr-o bolta care, fiind ingusta, nu permitea accesul trasurilor. Scara este decalata pe latura lateral dreapta, camerele fiind dispuse simetric fata de axul principal.

Sumele necesare reabilitarii cladirii se ridica la aproximativ 19,5 milioane de lei, din care aproximativ 19 milioane au fost obtinute din fonduri europene ne rambursabile.

Dupa reabilitare cladirea va adaposti Muzeul Municipal, muzeu ce va avea o colectie de numismatica expusa la subsolul cladirii, 5 sali de expunere si 3 holuri pentru exponate la parter si, la etaj, 4 sali de expunere, doua holuri pentru exponate si o sala multimedia.

Casa_Burchi-Zmeu2