Captain Phillips – Un candidat serios la Oscar

După ce am văzut United 93, ne-am dat seama că Paul Greengrass este regizorul perfect pentru a administra o situaţie tensionată, plină de pericole şi adrenalină, mai ales când aceasta s-a petrecut întocmai şi în realitate. Căpitanul Philips are marele atu de a fi un subiect extrem de nimerit pentru Greengrass, cunoscut şi pentru filmele din franciza Bourne. Cu siguranţă regizorul va reuşi, aşa cum a făcut cu United 93, să şteargă din mintea spectatorului impresia că finalul aventurilor de pe ecran îi este familiar, aruncându-l într-un hăţiş de răsturnări de situaţie şi subliniind încontinuu că în orice moment eroii îşi pot pierde viaţa.

Tom Hanks este căpitanul Richard Phillips, a cărui navă de transport MV Maersk Alabama a fost deturnată de piraţii somalezi în anul 2009, devenind prima navă americană capturată de piraţi în ultimele două secole. Filmul regizat de Paul Greengrass prezintă evenimentele tragice petrecute la bordul navei şi încercările disperate ale armatei SUA de a salva echipajul condus de căpitanul Phillips. La baza filmului se află cartea acestuia, „Datoria unui căpitan: Piraţi somalezi, soldaţi americani şi zile periculoase pe mare”.

Ne pare foarte bine că Tom Hanks, intrat într-un con de umbră în ultimii ani, revine din nou în atenţie cu un rol la înălţimea talentului său deja recompensat de două ori cu Oscar (pentru Forrest Gump şi Philadelphia). Rolul căpitanului gata să se pună chezaş pentru a-şi asigura siguranţa echipajului său este cât se poate de ofertant pentru Hanks, iar trailerul lansat acum ceva vreme de distribuitorii internaţionali ai filmului arată că eroul are ocazia să facă mult mai mult decât să privească neputincios cum piraţii somalezi îi iau cu asalt nava şi-i pun arma la tâmplă, cerând o recompensă colosală pentru viaţa sa şi a celorlalţi membri ai echipajului.

În acest moment Tom Hanks este considerat unul dintre favoriţii la Oscarul pentru Cel mai bun actor, alături de Leonardo DiCaprio pentru The Wolf of Wall Street, Robert Redford pentru All Is Lost, Matthew McConaughey pentru Dallas Buyers Club, Christian Bale pentru American Hustle şi Michael B. Jordan pentru Fruitvale Station. Alte posibilităţi ar putea fi Forest Whitaker pentru The Butler, Bruce Dern pentru Nebraska şi Oscar Isaac pentru Inside Llewyn Davies.